Røykvarslerdagen 1. desember

1. desember er røykvarslerdagen! Da bør du teste røykvarslerne hjemme, bytte batteri hvis det trengs og i tillegg sjekke alderen på røykvarslerne dine.

Vi er nå på vei in i en brannfarlig tid. Statistikk viser at det brenner mest i desember, og at dagene tett opp til julaften og i romjulen er de mest brannfarlige av alle. De siste ukene har vi på Hedmarken rykket ut på et stort antall branner eller nesten branner hvor røykvarsleren har spilt en avgjørende rolle og forhindret muligens fatale konsekvenser.

Faktaboks – Røykvarslere

  • Alle boliger skal ha røykvarslere eller brannalarmanlegg og du må ha minst én varsler i hver etasje
  • Røykvarslere bør normalt byttes ut etter at du har brukt dem i 8-10 år (Produksjonsdatoen finner du på baksiden av røykvarsleren)
  • Røykvarslere skal monteres på høyeste punkt i taket og minst en halv meter fra veggen
  • Vi anbefaler at du kobler røykvarslerne sammen, slik at alle varslerne piper samtidig ved brann. Dette kan gi deg verdifull tid til å evakuere, for eksempel hvis en brann starter i kjelleren og du sover i andre etasje. Det kan være med på å redde liv.

QUIZ – Hva vet du om brannsikkerhet?

Ta QUIZEN vår og bli med i trekningen av fine premier.

Røykvarslerdagen 1. desember er et samarbeid mellom brann- og feiervesenet, Det lokale eltilsyn, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, Norsk brannvernforening og Gjensidige.

Andre nyttige sider

DSB

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) er en pådriver i arbeidet med å forebygge ulykker, kriser og andre uønskede hendelser.

Gjensidige

Gjensidige er et ledende nordisk skade-forsikringsselskap notert på Oslo Børs, og har tilbudt forsikrings-tjenester i mer enn 200 år.

Elsikkerhet Norge

DLE er regulert av rammer fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og jobber for å redusere skader og ulykker forårsaket av elektrisk strøm.

Norsk brannvernforening

Norsk brannvernforening er en ideell, uavhengig stiftelse som er opptatt av brannvern for alle.